Lavendel snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Als je in de zomer in de Provence bent geweest, zal je ongetwijfeld de schitterende paarse velden hebben gezien. On feite is dit niet dezelfde soort lavendel die bij ons in de tuin bloeit, maar lavandin. Deze plant lijkt erg veel op de lavendel. Lavendelolie kent vrijwel iedereen uit de aromatherapie.

Eigenlijk kent men deze toepassing slechts sinds 1930, toen bij toeval door een parfumeur werd ontdekt dat deze olie diverse goede eigenschappen heeft. De plant zelf heeft er veel langere geschiedenis. De naam komt uit het Latijn en is afgeleid van wassen. De Romeinen gebruikten namelijk lavendel in bad vanwege de frisse en zoete geur.

Lavendel in de tuin
Er zijn vele soorten lavendel en de meeste soorten voelen zich thuis in onze tuinen. In het algemeen worden de planten niet hoger dan ongeveer een halve meter. Je kan lavendel zowel in de volle grond zetten als een bodembedekker, maar ook in een pot op het terras of het balkon is mogelijk. De populariteit van de plant heeft te maken met de heerlijk geur die deze verspreidt maar ook de felle kleur. Daarnaast trekt de plant veel bezoek door vlinders. De lavendel heeft een lange bloeitijd die begint in juni. Bij goede omstandigheden zal de bloeitijd ook de hele zomer gewoon doorgaan en kan je ook genieten van de mooie bloemen in juli en augustus. Verder is de lavendel winterhard en blijft die ook gedurende de wintermaanden (half)groen. Van deze plant heb je dus het hele jaar plezier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Tips voor het onderhouden van jouw composiet schutting van Schutting.nl

Composiet schuttingen zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar duurzame en onderhoudsvriendelijke omheiningen voor hun tuin.…

Zomerbollen in je tuin: De Magie van Dahlia’s en Gladiolen

Wanneer de warmere maanden naderen en tuinliefhebbers zich voorbereiden op het opfleuren van hun buitenruimtes, dan is het tijd om…

De Carpinus Betulus, de haagbeuk

De haagbeuk staat ook wel bekend als de Europese haagbeuk. Hij heeft groene bladeren met diepe aderen die grijs zullen…

Genieten van hortensiabloemen doe je door goed bemesten

Waarschijnlijk is de hortensia de meest populaire plant in Europese tuinen. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de bloeiwijze…